Tuesday, 19 March 2013

Hubungan "Sultan Sulu" dengan politik Malaysia

Hubungan tokoh-tokoh politik Malaysia dengan "Sultan Sulu" bukan perkara baru. Ada juga "Sultan Sulu" yang pernah menjadi ahli UMNO di Sabah.

Gambar di atas menunjukkan Datuk Seri Najib Tun Razak bersama-sama "Sultan Esmail Kiram II" manakala sekeping lagi menunjukkan Tun Abdullah Ahmad dengan "Sultan Sulu" yang sama. "Sultan Esmail Kiram II" adalah saudara "Sultan Jamalul Kiram III" yang bertanggungjawab menghantar "tentera dirajanya" menceroboh Sabah.

Kita tidak tahu sejauh mana hubungan kepimpinan UMNO dengan "Sultan Sulu" dan kita tidak mahu pula melempar tuduhan atau fitnah hanya dengan memaparkan foto sedemikian rupa termasuk yang dikaitkan dengan Nur Misuari atau pemimpin Moro yang lain.

Kita melihat hubungan mereka tidak lebih daripada hubungan silatur-rahim antara saudara seagama. Kita sedar di kalangan keluarga terdekatpun berlaku perbalahan inikan pula antara sahabat yang berlainan negara. Hari ini berkawan dan esok lusa boleh berlawan.

Oleh itu, rakaman foto masa lalu tidak boleh dijadikan alat atau alasan untuk melempar tuduhan kepada sesiapapun kerana pada waktu itu mereka bersahabat dan tidak bermusuhan. Permusuhan hanya berlaku apabila sahabat bertindak menceroboh dan membunuh.

Benar, Datuk Seri Najib dan Pak Lah bersahabat dengan "Sultan Sulu" tetapi kita tidak boleh mengaitkan mereka dengan apa yang berlaku di Sabah sekarang. Begitu juga dengan tokoh politik lain yang bersahabat dengan pihak yang sama.

Kita juga tahu bahawa seorang lagi "Sultan Sulu" pernah menjadi ahli UMNO di Sabah. Datu Mohamad Akjan bin Datu Ali Muhammad pernah mendakwa yang dia adalah "Sultan Sulu ke-33" iaitu keturunan langsung "Sultan Sulu" yang terakhir, Paduka Mahasari Maulana Almarhum Shariful Hashim I.

Datu Mohamad Akjan adalah warga negara Malaysia yang dilahirkan di Kudat, Sabah. Selepas "pelantikannya" sebagai "Sultan Sulu ke-33" dia melepaskan keahliannya dalam UMNO atas sebab-sebab tertentu.

Hubungan antara "Kesultanan Sulu" dengan kepimpinan politik Malaysia bukan sesuatu yang baru dan tidak boleh dinafikan yang Malaysia memberi bantuan tertentu kepada mereka termasuk menerima mereka bekerja dan menetap di Sabah. Ramai yang diberi kerakyatan dan kad pengenalan (sekarang MyKad).

Malangnya, segelintir mereka tidak menghargai dan berpaling tadah dengan menceroboh wilayah Malaysia di Sabah atas alasan negeri di bawah bayu itu milik mereka.

Kerajaan Malaysia telah memberi banyak peluang kepada mereka untuk pulang ke negara asal bagi mengelak perkara yang tidak diingini berlaku. Mereka tetap berkeras kepala dan bertindak kejam dan ganas dengan membunuh anggota pasukan keselamatan kita. Mereka adalah pengganas dan oleh itu, mesti ditentang dan dihapuskan.

Pemimpin mereka yang mendakwa sebagai "Sultan Sulu" telah mengkhianati persahabatan kita, pertolongan dan bantuan yang negara berikan kepada mereka. Pengkhianatan mereka mesti ditamatkan.

Rakyat Malaysia mendoakan kejayaan kepada Pasukan Keselamatan - ATM dan PDRM - yang sedang mempertahan dan membebaskan bumi di perairan timur Sabah daripada ancaman musuh.

SELAMAT BERJUANG

Komen Anda

0 Responses to "Hubungan "Sultan Sulu" dengan politik Malaysia"