Wednesday, 16 January 2013

Bekas Ketua Menteri Sabah nafi ‘Projek IC’

Bekas Ketua Menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh menafikan kewujudan “Projek IC” dimana kewarganegaraan dikatakan diberi kepada pendatang haram.

Harris yang mentadbir negeri Sabah dari 1976 hingga 1985 menegaskan kepada Suruhanjaya Di Raja untuk pendatang haram (RCI) kerana beliau tidak mempunyai kuasa untuk mengeluarkan kad pengenalan biru kepada pendatang.

“Apa yang saya tahu, secara rasmi atau tidak rasmi, tiada 'Projek IC',” kata Harris kepada RCI hari ini.

Apabila ditanya mengapa pendatang di Sabah seolah-olah mendapatkan kewarganegaraan lebih cepat daripada orang lain, beliau berkata: "Kuasa bukan ditangan kerajaan negeri. Kuasa adalah dengan kerajaan persekutuan. Soalan tersebut perlu dikemukakan kepada kerajaan persekutuan. "

Tun Dr Mahathir Mohamad, perdana menteri paling lama berkuasa dari 1981 sehingga 2003 telah berulang kali dituduh dibelakang "Projek IC".

Harris juga berkata kerajaan Sabah tidak mempunyai kuasa untuk memberikan taraf penduduk tetap kepada pendatang.

"Sudah pasti kuasa berada dengan kerajaan persekutuan, kerajaan negeri tidak mempunyai kuasa. Kami hanya membantu individu-individu untuk mengisi borang," kata bekas Presiden Parti Berjaya itu.

Harris berkata bekas Perdana Menteri Tunku Abdul Rahman mengatakan pada tahun 1970-an bahawa pelarian Islam boleh tinggal di Malaysia, manakala orang bukan Islam boleh pergi ke Australia, Eropah atau Amerika Syarikat.

"Antara dasar-dasar yang diguna pakai oleh kerajaan persekutuan adalah untuk memberikan kerakyatan kepada pelarian di selaras dengan piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu," kata Harris.

"Berdasarkan dasar-dasar ini dan seperti yang dikatakan oleh YAB Tun Dr Mahathir Mohamad, bekas Perdana Menteri, ia boleh memberi kesimpulan bahawa beribu-ribu pelarian dan rakyat Indonesia telah diberi kerakyatan selaras dengan perlembagaan Malaysia," tambah ketua menteri keenam Sabah itu.

Harris juga berkata kerajaan persekutuan tidak pernah memberitahu pentadbirannya tentang jumlah pendatang di Sabah yang diberikan kad pengenalan biru.

Ahli politik veteran itu menambah bahawa pelarian disambut pada tahun 1970-an untuk menampung ledakan dalam industri pertanian dan pembinaan di Sabah pada ketika itu.

"Kita bimbang jika kita tidak selesaikan penempatan mereka, kita tidak boleh memperbaiki Sabah ... rakyat Filipina adalah pekerja-pekerja binaan yang baik," katanya.

Sabah mempunyai 926,638 pengundi berdaftar, menurut laporan akhbar bahasa Inggeris The Star pada Jun lalu.

Inkuiri lima anggota panel, yang dipengerusikan oleh bekas ketua hakim Sabah dan Sarawak Tan Sri Steve Shim Lip Kiong, akan bersambung esok. -TMI

Komen Anda

0 Responses to "Bekas Ketua Menteri Sabah nafi ‘Projek IC’"