Sunday, 21 October 2012

Zulfahmi Naiki Podium Moto3 Malaysian GP 2012Sejarah tercipta petang ini apabila pelumba Malaysia Zulfahmi Khairuddin dari pasukan AirAsia-SIC-Ajo berjaya menaiki podium dengan menduduki tempat kedua di dalam kejuaraan Moto3 selepas mencatatkan masa 40'54.151s.

Pelumba Jerman Sandro Cortese dari pasukan Red Bull KTM Ajo merangkul kejuaraan Moto3 selepas mencatatkan masa terpantas 40 minit 54.123.

Manakala penunggang Jerman Jonas Folger dari Mapfre Aspar Team Moto3 di tempat ketiga dengan masa 40'54.370s.

Sejak semalam lagi sejarah telah tercipta apabila pelumba Moto 3 Malaysia, Zulfahmi Khairuddin memulakan perlumbaan di Motogp Sepang di petak pertama.

Zulfahmi mencatat sejarah sebagai pelumba pertama Malaysia dan Asia yang memulakan perlumbaan di petak pertama dalam kategori Moto 3 yang menggantikan kategori 125 bermula awal tahun ini dan pada hari ini sekalipun menduduki tempat kedua, tetap merupakan satu sejarah kerana ini merupakan kali pertama Malaysia menaiki pentas podium di dalam mana-mana perlumbaan kelas Grand Prix.

Pemimpin politik muda negara ucap tahniah kepada Zulfahmi

Selepas tiga tahun, penantian Md Zulfahmi Khairuddin akhirnya berbaloi apabila menaiki podium buat kali pertama selepas memperoleh kemenangan di tempat kedua pada pusingan MotoGP di litar antarabangsa Sepang hari ini.

Dalam cuaca hujan, Zulfahmi mencipta sejarah tersendiri dan untuk negara serta menceriakan ribuan penonton yang hadir untuk memberikan sokongan kepada anak kelahiran Banting.

Kejayaan Zulfahmi turut dikongsi kegembiraan dengan pemimpin politik muda negara yang menulis ucapan tahniah kepada penunggang negara berusia 21 tahun tersebut.

"Tahniah Zulfahmi kerana menduduki tempat kedua. Saya diberitahu anda memberikan saingan yang hebat.

"Tahniah kepada anak muda tempatan," tulis ahli parlimen PKR, Nurul Izzah Anwar di Twitter.

Selain itu, Khairy Jamaluddin turut menyampaikan ucapan tahniahnya kepada Zulfahmi dan yakin anak muda negara tersebut akan meraih lebih banyak lagi kejayaan podium selepas ini.

"Well done Zulfahmi, great race! Saya yakin lebih banyak podium selepas ini," tulis ketua pemuda Umno tersebut dalam Twitter.Komen Anda

0 Responses to "Zulfahmi Naiki Podium Moto3 Malaysian GP 2012"