Friday, 21 September 2012

Pelajar dan Ulama Iran bantah kartun hina Nabi

 
TEHRAN: Ratusan pelajar dan ulama Iran telah berkumpul di luar kedutaan Perancis di Tehran untuk memprotes penyiaran karikatur Nabi Muhammad oleh akhbar mingguan Perancis yang berbentuk satira.

Penunjuk perasaan melaungkan "Matilah Perancis" dan "Jatuh bersama Amerika Syarikat" serta membakar bendera Amerika Syarikat dan Israel Khamis lalu, dalam demonstrasi yang berlangsung selama dua jam.

Di Paris, sebuah organisasi yang kurang dikenali, Syrian Freedom Association (Persatuan Kebebasan Syria) telah memfailkan tuntutan mahkamah mengatakan penerbitan kartun tersebut menyindir secara terbuka dan menimbulkan diskriminasi, kebencian atau keganasan etnik, kaum atau agama.

Kes itu sedang dipertimbangkan oleh mahkamah di ibu kota Perancis.

Wartawan Al Jazeera, Jacky Rowland yang melaporkan dari Paris berkata, "Pihak berkuasa meminta kepada sesiapa yang merasakan hak mereka telah dicabuli, maka mahkamah adalah tempat yang sesuai" untuk meluahkan kebimbangan mereka.

Kerajaan telah mengharamkan demonstrasi yang dirancang untuk diadakan Sabtu ini di Paris.

Perancis mengumumkan akan menutup buat sementara waktu kedutaan dan sekolah-sekolah di 20 buah negara Jumaat ini selepas Charlie Hebdo menerbitkan kartun yang menghina Nabi.

Pada Rabu lalu, Perancis meningkatkan tahap keselamatan dan merayu untuk bertenang selepas Charlie Hendo menerbitkan kartun tersebut.

-HD

Komen Anda

0 Responses to "Pelajar dan Ulama Iran bantah kartun hina Nabi"