Thursday, 5 July 2012

‘Sexting’ Berleluasa Di Kalangan Remaja

Hampir 30 peratus remaja Amerika Syarikat terbabit dalam kegiatan ‘sexting’ menghantar gambar bogel menerusi e-mel.

Kajian yang dijalankan menunjukkan perbuatan itu begitu berleluasa daripada yang dijangka sebelum ini.

Penyelidik di Cawangan Perubatan Universiti Texas juga mendapati lebih separuh remaja diminta menghantar gambar bogel mereka kepada seseorang dan 31 peratus meminta gambar bogel dihantar kepada mereka.

“Sexting semakin berleluasa di kalangan remaja belasan tahun dan ia mungkin penunjuk yang boleh dipercayai mengenai tingkah laku seksual sebenar,” kata Dr Jeff Temple, Pembantu Profesor Obstetrik dan Ginekologi serta penyelidik utama kajian.

“Saya berpendapat ia penunjuk mengenai apa remaja lakukan dalam kehidupan mereka sekiranya tidak online,” kata Temple.

Tidak seperti kajian online dan kaji selidik serta beberapa terbitan menerusi kajian sebelum ini, penemuan Temple yang berdasarkan kajian terhadap hampir 1,000 pelajar sekolah tinggi di tenggara Texas menunjukkan kadar tinggi kegiatan ‘sexting’ di kalangan remaja.

“Saya berpendapat ia mewakili gambaran lebih tepat mengenai pelajar sekolah tinggi,” kata Temple, merujuk kepada kajian lain.

Remaja yang menjadi responden dalam kaji selidik itu berusia antara 14 hingga 19 tahun tetapi sebahagian besarnya berusia 15 dan 16 tahun.

Lelaki adalah lebih ramai meminta gambar bogel dihantar kepada mereka.

Namun, dalam beberapa kes, remaja perempuan yang memulakannya.

“Kami mendapati, 21 peratus responden perempuan meminta gambar bogel dihantar kepada mereka dan 42 peratus lelaki diminta menghantar gambar itu,” kata Temple.

Meskipun ‘sexting’ yang Temple sifatkan sebagai fenomena telefon pintar adalah lumrah di kalangan remaja, namun ramai mengaku tidak selesa dengan tingkah laku itu. - AP

Komen Anda

0 Responses to "‘Sexting’ Berleluasa Di Kalangan Remaja"