Wednesday, 11 July 2012

Presiden MCA hina rakyat Sabah & Sarawak?

Dalam ghairah berhujah dalam Debat 2.0 tempoh hari, secara terang-terangan Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek telah menghina rakyat Malaysia di Sarawak dan Sabah dengan mendakwa bahawa mereka tidak mampu bersaing dengan rakyat di Semenanjung jika tidak dibantu oleh kerajaan Barisan Nasional.

“No way!” katanya sewaktu debat tersebut, menunjukkan keyakinan tegas beliau bahawa memang penduduk di Sabah dan Sarawak tidak mampu mandiri tanpa BN.

Sabah & Sarawak tak mampu saing?

Kenyataan ini dibuat kepada jutaan rakyat Malaysia yang mengikuti debat beliau dengan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng pada Ahad lalu melalui siaran tertunda TV malam itu serta liputan youtube yang masih boleh ditonton sehingga saat ini.

Pandangan Chua dibuat selepas soalan dikemukakan oleh panelis dalam sesi debat tersebut, Prof Dr James Chin dari Universiti Monash, berkenaan dengan Dasar Ekonomi Baru (DEB). Yang dijangka jawapannya pastilah mempertahankan DEB dengan memberi hujah manfaatnya kepada rakyat serta contoh-contoh kejayaan BN.

Tetapi yang tidak dijangka sama sekali adalah apabila Chua Soi Lek, dalam mempertahankan DEB, telah mendakwa masyarakat Sabah dan Sarawak tidak boleh bersaing dengan penduduk Semenanjung atau warga Lembah Klang tanpa bantuan BN.

Hujah beliau ini sekali gus menggambarkan bahawa masyarakat Sabah dan Sarawak adalah manusia yang lemah, tidak mampu bersaing atau dalam bahasa ekonominya ‘tidak anjal’. Dalam bahasa kemanusiaannya, masyarakat Borneo akan ketinggalan buat selama-lamanya tanpa BN.

Kenyataan menghina ini datangnya dari seorang tokoh yang diwarwarkan hebat selepas membuat ‘come back’ dalam arus perdana politik Malaysia selepas skandal pita video seks yang didedahkan oleh musuh-musuh politiknya sendiri dalam MCA. Sangat memalukan.

Mengapa MCA ditolak

Barangkali kenyataan Chua ini sekadar mengesahkan lagi kepada kita mengapa MCA tidak diterima oleh rakyat Sabah, malah rakyat Sarawak tidak ingin melihat MCA masuk ke negeri itu. Inilah ironinya MCA, mengutuk PAS, PKR dan DAP kononnya tidak diterima di Sabah dan Sarawak, tetapi ia sendiri tidak diterima rakyat di sana.

Parti yang berasaskan kaum memang tidak boleh berjuang untuk semua rakyat, apatah lagi untuk rakyat Sabah dan Sarawak. Pandangan dan pendekatan politik MCA ini juga menggambarkan dasar politik BN yang hanya menganggap parti-parti komponennya di Sabah dan Sarawak sebagai pak turut.

Justeru, Pakatan Rakyat sering mengingatkan seluruh rakyat Malaysia khususnya di Sarawak dan Sabah untuk menolak BN pada pilihan raya umum akan datang untuk digantikan dengan sistem yang lebih adil dan inklusif.

Seperti ungkapan Lim Guan Eng dalam Debat 2.0, yang antara lain kita diingatkan bahawa jika menyokong BN, maka rasuah akan berterusan dan Malaysia bakal binasa, tetapi jika Pakatan Rakyat dipilih, rasuah dapat dikurangkan dan Malaysia akan maju di mana hasilnya akan dikongsi bersama oleh semua rakyat.

Perahu sudah di air, dayung sudah di tangan. Ubah Sekarang Bersihkan Malaysia.

– Roketkini.com

Komen Anda

0 Responses to "Presiden MCA hina rakyat Sabah & Sarawak?"