Monday, 4 June 2012

Harga gas asli patut ditetapkan pasaran

Presiden dan Ketua Pegawai Operasi (CEO) Petronas, Tan Sri Shamsul Azhar Abbas hari ini mencadangkan agar subsidi ke atas harga gas asli dihapuskan.

Menurutnya, subsidi yang besar ke atas harga bahan api itu mengurangkan kecekapan penggunaan tenaga kerana selain menjejaskan persaingan ia turut menghalang pelaburan baru.

"Saya percaya harga gas patut ditentukan pasaran.

"Pemain industri akan mempunyai fleksibiliti untuk mengurus risiko mereka sendiri, bekerja untuk memastikan bekalan mencukupi, dan memenuhi permintaan pada harga ditentukan pasaran," katanya.

Tambahnya, sesetengah negara yang mempunyai rizab gas asli yang besar menetapkan kadar tarif rendah untuk menjana akiviti ekonomi setempat.

"Negara pengimport pula berhadapan dengan harga ditentukan pasaran dan tidak dapat memindahkan kos kepada pengguna.

"Dalam kedua-dua contoh, cabaran dalam pasaran yang disubsidikan adalah mengekalkan sistem itu cekap kerana subsidi yang banyak akan menjurus kepada ketidakcekapan tenaga," katanya lagi.

Beliau berucap di Persidangan Gas Sedunia ke-25 di Kuala Lumpur hari ini.

Laporan sebelum ini menyebut, Petronas mengalami kerugian sehingga RM133 juta ekoran subsidi gas yang diberikan kepada penjana tenaga bebas antara 1997 hingga Mac 2011.

Sementara itu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pula berkata harga gas yang dikawal selia untuk mencapai objektif sosial perlu diselaras dan dilihat dalam konteks ekonomi yang lebih meluas.

Berdasarkan perkara itu, katanya, kerajaan sebelum ini melaksanakan reformasi harga gas sebagai sebahagian daripada Program Transformasi Ekonomi (ETP) dan Model Baru Ekonomi (NEM) membawa manfaat kepada industri gas tempatan.

"Saya berbesar hati melaporkan bahawa reformasi berkenaan mewujudkan keyakinan dalam industri gas tempatan.

"Saya kekal yakin kita akan menyaksikan pasaran gas yang lebih segar dan dinamik pada masa akan datang," kata Najib dalam ucaptama sewaktu merasmikan persidangan itu.

-MK

Komen Anda

0 Responses to "Harga gas asli patut ditetapkan pasaran"