Wednesday, 30 May 2012

BAM abai program pembangunan

BEKAS pemain beregu negara, Cheah Soon Kit berpendapat, kekurangan program latihan merupakan punca kegagalan skuad negara pada kempen Piala Thomas di Wuhan, China yang telah melabuhkan tirainya Ahad lalu.

Soon Kit berkata, Persatuan Badminton Malaysia (BAM) tidak sepatutnya menggunakan alasan yang sama setiap kali gagal pada kejohanan berpasukan itu dengan memberikan gambaran bahawa badan induk tersebut tidak memiliki barisan pemain berbakat.

Sebaliknya, Soon Kit menggesa BAM untuk mencari formula terbaik dan mengkaji semula program latihan barisan pemain negara.

Katanya, BAM sepatutnya merangka program latihan barisan pemain negara lebih awal bagi membentuk skuad yang benar-benar mantap bagi menghadapi kempen Piala Thomas kali ini berpandukan kegagalan pada edisi 2010 di Kuala Lumpur.

“Kita sudah mendapat pengajaran selepas kegagalan skuad negara pada Piala Thomas 2010.

“Sepatutnya, BAM menggunakan segala kelemahan yang dilihat dalam skuad negara ketika itu sebagai panduan untuk membentuk sebuah pasukan yang baik.

“Jadi, tidak sepatutnya BAM memberikan alasan yang sama setiap kali gagal pada Piala Thomas.

“Kita sebenarnya tidak pernah ketandusan pemain tetapi kita mungkin silap dari aspek program latihan yang dilihat penting bagi membentuk seseorang pemain berkualiti.

“Memang tumpuan lebih terarah terhadap persiapan Sukan Olimpik 2012 tetapi jika kita lihat sandaran utama ialah Datuk Lee Chong Wei (pemain perseorangan negara) seorang sahaja. Jadi, BAM boleh memberikan fokus terhadap pemain-pemain lain dengan program latihan yang ingin dilaksanakan.

“Apa yang saya boleh katakan, BAM perlu mencari penyelesaian terbaik bagi mengatasi masalah tersebut secepat mungkin kerana kita ada dua tahun lagi bagi membentuk sebuah pasukan yang kuat untuk kembali memberi saingan pada kempen Piala Thomas 2014,” kata Soon Kit.

Pada kempen Piala Thomas kali ini, skuad negara gagal melepasi sasaran yang diletakkan BAM untuk mara ke peringkat separuh akhir apabila tersingkir pada peringkat suku akhir.

Terdahulu, Soon Kit ditemui pemberita ketika majlis pengumuman senarai 12 pemain yang terpilih bagi program biasiswa badminton remaja Senheng-Samsung di ibu negara semalam.

Turut hadir, Pengarah Urusan Senheng Electric (KL) Sdn. Bhd., Lim Kim Heng, Pengarah Urusan Samsung Malaysia Electronics Sdn. Bhd., Kwon Jae Hoon dan Pengarah Urusan Akademi Badminton Looi, Jack Koh.

Menerusi program tersebut, 12 pemain yang berusia antara 13 hingga 19 tahun itu telah ditawarkan biasiswa pembelajaran dan latihan selama tiga tahun di bawah kendalian Akademi Badminton Looi sementara Soon Kit dilantik sebagai ketua jurulatih.

Mengulas lanjut, Soon Kit turut berharap agar BAM mengamalkan sikap terbuka dalam proses pemilihan pemain yang bakal menggalas cabaran skuad negara dalam mana-mana kejohanan terutama melibatkan acara berpasukan.

“Tidak semestinya, seseorang pemain itu berada di bawah naungan BAM, dia boleh dianggap bagus. Ini kerana, pemain-pemain yang bergerak secara bebas dan bernaung di bawah kelab-kelab badminton di luar juga tidak kurang hebatnya.

“Jadi, BAM perlu memantau perkembangan setiap pemain secara menyeluruh. Jika perlu panggil pemain-pemain luar menjalani latihan bersama BAM lebih awal bagi menjalani proses pemilihan.

“Tidak kira pemain itu di bawah naungan BAM atau tida, mereka perlu diberi peluang yang sama rata kerana mereka memberi sumbangan untuk negara,” jelas Soon Kit.

Sebagai rekod, Soon Kit merupakan salah seorang pemain yang membarisi skuad negara ketika menjulang Piala Thomas 1992 di Kuala Lumpur.

-Kosmo

Komen Anda

0 Responses to "BAM abai program pembangunan"