Saturday, 7 April 2012

Isu Scorpene : Najib Terpaksa Tangguh PRU13?

Malaysiakini hari ini melaporkan bahawa siasatan majistret Perancis mendapati AS$1.2 bilion (RM3.7 bilion) jualan kapal selam kepada Kementerian Pertahanan Malaysia mensasarkan, antara lain, syarikat berpangkalan di Hong Kong bergelar Terasasi (Hong Kong) Ltd, dengan pegawai pentingnya Abdul Razak Baginda, orang kepercayaan perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Laporan itu juga menyebut bahawa siasatan percaya sekurang-kurangnya sejumlah wang daripada 36 juta euro (RM144 juta) disalurkan melalui Terasasi berakhir ke poket Najib, yang juga menteri pertahanan dan timbalan perdana menteri ketika dua kapal selam Scorpene dibeli daripada Thales International atau Thint Asia.

Blog ini yakin bahawa perkembangan kes ini di Perancis cukup merimaskan Perdana Menteri, Ah Jib Gor dan sudah pasti akan ada kesannya kepada BN jika pembubaran parlimen dilakukan dalam masa terdekat. Lebih parah lagi jika Ah Jib Gor dipanggil untuk menjadi saksi dalam perbicaraan tersebut. Sudah tentu Ah Jib Gor tidak dapat mengelak jika beliau disapina oleh mahkamah Perancis. Ini mahkamah Perancis bukan Mahkamah Malaysia di mana Ah Jib Gor boleh berdegil untuk tidak hadir ke mahkamah.

Kita pasti pasukan 'Think Tank' Ah Jib Gor sekarang sedang bertungkus lumus siang dan malam mencari jalan penyelesaian terbaik untuk memastikan Ah Jib Gor selamat dan tidak terjejas dengan perkembangan terbaru ini.

Mungkin segala 'Consultant' hebat di dunia diupah untuk memerah otak membantu Ah Jib Gor kerana silap haribulan karier politik Ah Jib Gor akan bungkus dengan isu ini jika mahkamah mendapati Ah Jib Gor terlibat.

Kemungkinan besar PRU 13 terpaksa ditangguhkan demi 'survival' BN. Namun begitu Ah Jib Gor tidak dapat lagi menangguhkan PRU 13 selepas Mei 2013 kerana edahnya sudah habis.

Menurut laporan itu lagi gergasi DCN, kemudiannya dikenali sebagai DCNS, dan Thales kemudian menubuhkan syarikat bersama yang dinamakan Armaris untuk mengilang kapal selam pada 2002.

Dua Scorpene Armaris, dinamakan sempena perdana menteri pertama Tunku Abdul Rahman dan bapa Najib, Tun Abdul Razak, sekarag digunakan untuk tugasan di perairan Malaysia.

Razak Baginda - bekas pemimpin kumpulan pemikir Malaysia yagn menjadi pusat perhatian pada 2006 apabila ketika disiasat dalam kes penterjemah Mongolia Altantuya Shaariibuu - disenaraikan sebagai salah seorang daripada dua pengarah syarikat itu, yang pada mulanya diperbadankan pada 28 Jun 2002 sebagai Kinabalu Advisory dan Support Services Ltd, menurut pendaftar pertubuhan Hong Kong.

Seorang lagi pengarah merupakan bapa Razak Baginda, Abdul Malim Baginda.

Pejabat Terasasi bertempat di tingkat 19, Lockhart Road, dalam daerah Wan Chai, Hong Kong.

-MK / Mutaligat

Komen Anda

0 Responses to "Isu Scorpene : Najib Terpaksa Tangguh PRU13?"