Friday, 20 April 2012

DBKL Sekat, Bersih 3.0 tetap berlangsung

Pengerusi Bersih 2.0 Datuk Ambiga Sreenevasan berkata protes “Duduk Bantah” di Dataran Merdeka Sabtu depan akan tetap dilangsungkan walaupun Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menolak permohonan mereka.

“Kami tetap akan meneruskan rancangan itu,” katanya kepada pemberita dalam satu sidang media di sini.

Datuk Ambiga: Tetap meneruskan rancangan. — Foto fail oleh Jack Ooi
Jawatankuasa Pemandu Bersih 2.0, Maria Chin Abdullah, berkata, pihaknya menerima surat balas daripada DBKL awal pagi tadi menolak permohonan mereka untuk mengadakan perhimpunan di dataran bersejarah tersebut pada 28 April ini.

“Kenyataan satu perenggan itu mengatakan program kami ini tidak bersifat nasional dan tidak sesuai dijalankan di Dataran Merdeka.

“Kenyataan itu berbunyi ‘Dataran Merdeka untuk acara yang bertahap nasional. Contohnya, Hari Kebangsaan dan Hari Wilayah Persekutuan dan acara yang setaraf dengannya’,” kata Chin yang dihubungi The Malaysian Insider.

Tambah Chin, surat itu ditandatangani oleh Datuk Normah Malik, Timbalan Pengarah Pengurusan DBKL.

Perhimpunan Bersih kali ini adalah sambungan daripada perhimpunan rasaksa mereka pada 9 Julai tahun lalu.

Pemimpin PAS Pusat turut mengerahkan setiap anggotanya untuk menyertai pehimpunan Bersih 3.0 kali ini sebagai sebahagian usaha mereka menuntut pilihan raya yang adil dan bersih.

Setiausaha agung PAS, Datuk Mustafa Ali, menjelaskan jentera parti itu akan digerakkan bagi menyertai protes tersebut.

Menteri Dalam negeri Datuk Seri Hishamuddin Hussein semalam berkata perhimpunan 28 April itu bukanlah ancaman kepada keselamatan negara.

“Perhimpunan 28 April ini bukanlah satu isu,” katanya kepada pemberita.

Tambah beliau, kerajaan telah menunaikan tuntutan mereka melalui Jawatankuasa Khas Pilihan Parlimen (PSC) tahun lalu, termasuk juga pembentukan PSC bagi kajian menyeluruh terhadap Akta Keselamatan Dalam negeri, dan juga kilang radioaktif Lynas di Gebeng, Kuantan.

Hishamuddin turut menggelarkan penganjur dan peserta Bersih adalah tidak bertanggungjawab.

Bersih 2.0 tahun lalu berlaku pada 9 Julai dan menyaksikan ribuan rakyat turun ke jalanan dan mengadakan protes menuntut sistem pilihan raya yang adil dan bersih.

Namun begitu, pihak polis telah menggunakan kekerasan ketika meyuraikan penunjuk perasaan dengan menggunakan gas pemedih mata dan meriam air. Tindakan itu mendapat perhatian antarabangsa, dan tidak selari dengan pembaharuan yang dicanangkan kerajaan.

-TMI

Komen Anda

0 Responses to "DBKL Sekat, Bersih 3.0 tetap berlangsung"