Sunday, 4 March 2012

Pelajar 15 Tahun Terdesak Jual Diri?

GARA-GARA desakan hidup, seorang pelajar tingkatan tiga di sebuah sekolah menengah di Kota Kinabalu sanggup menjadi pelacur semata-mata untuk mencari duit lebih bagi menampung perbelanjaan persekolahan serta keluarganya.

Difahamkan, remaja perempuan terbabit yang kini tinggal bersama ibunya selepas kedua-dua orang tuanya bercerai beberapa tahun lepas, telah tiga kali diberkas di kawasan Kampung Air di sini kerana ‘menjual kehormatannya’ untuk mendapatkan wang.

Pelajar terbabit pernah ditahan kerana menjadi pelacur pada awal dan pertengahan tahun lepas dan yang terbaru ialah pada Selasa lepas di mana dia sekali lagi dicekup ketika ‘bersama’ pelanggannya juga di kawasan Kampung Air.

Dalam serbuan kira-kira jam 2 pagi itu, pelajar tempatan berumur 15 tahun itu dicekup ketika sedang melayan seorang pelanggan di salah sebuah di hotel terbabit.

Turut ditahan dalam serbuan itu ialah seorang bapa ayam berumur 22 tahun yang juga dipercayai abang tiri kepada remaja perempuan terbabit.

Timbalan Ketua Polis Bandaraya, Superintendan M. Chandra berkata tangkapan terhadap pelajar terbabit merupakan kali ketiga dibuat kerana sebelum ini dia juga pernah ditahan atas kesalahan sama di sekitar kawasan Kampung Air.

“Sebelum ini, pelajar terbabit pernah dicekup pada awal dan pertengahan tahun lepas juga kerana didapati menjadi pelacur dan kali ini, sepasukan polis dari cawangan D7 (Bahagian Kongsi Gelap, Perjudian dan Maksiat) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kota Kinabalu sekali lagi menahannya ketika dia sedang melayan pelanggannya,” katanya.

Chandra berkata demikian dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Kinabalu, Karamunsing di sini kelmarin.

Tambahnya, pihak polis kini masih lagi menjalankan siasatan terhadap pelajar terbabit dan dia juga akan dirujuk ke Jabatan Kebajikan.

“Tindakan polis pada kali ini ialah menghantar remaja terbabit ke Jabatan Kebajikan agar dia dapat menjalani kehidupan seperti biasa tanpa terdedah kepada jenayah terutama jenayah maksiat,” katanya.

Sementara itu, dalam satu lagi serbuan di hotel berasingan, seorang pelacur warganegara China berumur 44 tahun turut ditahan.

“Wanita terbabit juga ditahan ketika dia sedang memberi khidmat seks kepada pelanggannya dengan tujuan untuk mendapat bayaran,” katanya kedua-dua kes itu disiasat mengikut Seksyen 372B Kanun Keseksaan.

Oleh : WILLIE JUDE JUNAIDI
Foto : Sabahkini
(theborneopost)

Komen Anda

0 Responses to "Pelajar 15 Tahun Terdesak Jual Diri?"