Sunday, 11 March 2012

BR1M Tu Haram?

Penulis agak terkejut membaca tulisan PakatanRakyat dalam TKO yang mempertikaikan permintaan PAS Kawasan Taiping Perak supaya ahli-ahli PAS yang dapat wang RM500 itu mendermakan 10% kepada Tabung pilihanraya.

Apakah PakatanRakyat tidak membaca penafian PAS Kelantan tentang banner yang dimaksudkan itu merupakan ciptaan UMNO Kelantan? Nik Aziz menafikan yang beliau pernah menyatakan bahawa wang itu haram dan PAS Kelantan juga menafikan bahawa banner itu dipasang oleh PAS. Itu adalah kerja golongan yang tidak bemoral dan tak berakhlak seperti UMNO.

Tuan Guru Nik Aziz sendiri secara terbuka meminta mana-mana ahli PAS yang layak memohon wang RM500 itu supaya mengambilnya sebab itu wang rakyat tetapi pangkah tetap Pakatan Rakyat dalam PRU13 nanti.

Samada wang tersebut dari sumber judi, arak atau sumbangan dari pihak Yahudi/Israel, kita tidak mempunyai bukti untuk menyatakanya. Kecuali pihak UMNO secara jelas memberitahu bahawa wang tersebut adalah sumbangan dari kilang arak atau kilang judi atau dari rumah-rumah persundalan, maka wajiblah ahli-ahli PAS menolak wang tersebut. Bagi puak UMNO mereka tidak peduli wang halal atau haram.

Isu rasuah juga tidak timbul kerana kita mengambil wang itu kerana itu adalah hak dan wang milik kita dan kita tidak terikat untuk mengundi UMNO/BN dalam PRU13 kelak. Kalau nak dikaji sumber wang itu mungkin dari cukai kilang arak atau tempat judi, bagaimana pula gaji kakitangan kerajaan yang diperolehi setiap bulan itu?

Kini sudah ada pihak yang menggelar PAS dengan bermacam-macam gelaran seperti Parti Ajaran Sesat lah, Parti Asyik Serabut lah manakala PKR pula digelar dengan nama Parti Kalut dan Ribut.

Manakala UMNO pula digelar ‘United Musyrikin National Organisation" dan ada yang mengatakan "United Munafiqin National Organisations". Terpulanglah nak gelar apa pun asalkan perjuangan tidak lari dari landasan Quran dan Hadis Nabi. Dasar perjuangan itulah sebenarnya yang menentukan apakah gelaran yang diberikan itu bersesuaian atau tidak.

Kita juga kesihan dengan kenyataan minta maaf PM kepada rakyat Kelantan dan Selangor baru-baru ini. Rakyat pun nak minta maaf kepada PM kerana tak dapat nak beri undi kepada UMNO/BN dalam PRU13 kelak. Minta maaf lah banyak-banyak ye. Rakyat dah tak percaya dengan lakunan UMNO dah. Harap-harap UMNO melututlah kepada warga asing yang dah diberi mykad itu untuk mengundi UMNO/BN nanti, jika nak sangat menang. Kalau nak harap rakyat Malaysia, minta maaflah wahai PM. Kami dah sedar dan dah insaf dah sekarang. Dah banyak sangat kamu tipu kami. Dah banyak dah harta dan wang kami kamu rompak dan curi. Tak mampu nak percaya lagi dah dengan talam dua muka kamu tu.

-TKO

Komen Anda

0 Responses to "BR1M Tu Haram?"