Friday, 10 February 2012

Hari Suami Isteri Ganti Valentine's Day

Kerajaan PAS Kelantan bercadang menggantikan hari mengingati kekasih, Hari Valentine yang disambut pada setiap 14 Februari kepada sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan. Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, berkata adalah lebih elok jika Hari Valentine, yang dipuja dan diilhamkan pengikut agama Kristian diganti dengan sambutan Hari Suami Isteri untuk melahirkan keluarga bahagia mengikut acuan Islam.

"Pada masa depan, kita bersetuju untuk menukar Hari Valentine kepada sambutan Hari Suami Isteri setiap tahun," katanya selepas merasmikan Hari Suami Isteri dan Pelancaran Buku Panduan Keluarga Mawaddah negeri Kelantan di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Islam, Pendidikan dan Dakwah negeri, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri, Wan Ubaidah Wan Omar.

Beliau berkata, tujuan kerajaan menjadikan sambutan Hari Suami Isteri sebagai acara tahunan bagi menggalakkan umat Islam menghayati kehidupan keluarga bahagia mengikut acuan Islam sebenar.

“Ini selaras dengan matlamat kerajaan melancarkan kempen menggalakkan remaja melangsungkan perkahwinan melalui program Gerbang Az-ziwaj yang diperkenalkan dua tahun lalu membabitkan 100 pasangan mengadakan perkahwinan secara berkelompok,” katanya.

Melalui program itu, kerajaan negeri menyediakan bantuan RM1,000 bagi setiap pasangan yang kurang mampu untuk membiayai mas kahwin dan majlis perkahwinan yang dilangsungkan.


Nik Abdul Aziz melahirkan kebimbangan gejala sosial yang berlaku di seluruh negara akibat pergaulan bebas dan perkahwinan tidak sah menyebabkan kadar kelahiran anak luar nikah atau anak zina mencecah lebih 234,000 di seluruh negara dalam tempoh 2006 hingga 2010.

Katanya, lebih membimbangkan lagi apabila kira-kira 81,000 daripada jumlah itu membabitkan orang Melayu atau umat Islam dari seluruh negara.

Bagi tujuan itu, kerajaan negeri melalui Jawatankuasa Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan negeri mewujudkan Pusat Perlindungan Wanita untuk menempatkan wanita yang menjadi mangsa yang terbabit dengan gejala sosial akibat pergaulan bebas dan penganiayaan suami yang tidak bertanggung jawab.

Sementara itu, Wan Ubaidah berkata, pusat itu di Pengkalan Chepa mula menerima penghuni terdiri daripada ibu tunggal dan wanita mangsa gejala sosial. - BERNAMA

Komen Anda

1 Responses to "Hari Suami Isteri Ganti Valentine's Day"
Abu Idris said...
14 February 2012 at 18:30

arrayah.info - Valentine Day, Agenda Penghancuran Akidah Generasi Muslim