Tuesday, 17 January 2012

Media Dikendali Manusia Rosak Akhlak?

TIDAK kiralah sama ada media TV, radio atau media cetak; selagi ia dikawal dan dikuasai oleh UMNO/BN, kesemuanya sudah hilang kewarasan dan akhlak manusiawi. Memang mengaib dan memalukan!

Media di Malaysia yang dikendalikan oleh orang yang mengaku beragama Islam, memiliki akhlak dan moral yang telah rosak sehingga ke tahap paling rendah, berbanding pengendali media Barat yang tidak beragama Islam.

Kita lihat dengan mata dan hati yang bersih, seorang Kapten kapal penumpang yang kapalnya telah terlanggar batu karang di kepulauan Itali baru-baru ini, mengakibatkan kapal tersebut senget lalu tersadai di perairan yang cetek, telah diberi ruang oleh media BBC, CNN, ALJAZEERA, CCTV bagi menjelaskan cerita sebenar mengikut versi Kapten kapal tersebut.

Walhal, pada awal berita yang disiarkan, banyak pihak telah menuding jari ke arah Kapten kapal tersebut kerana kononnya telah mengemudi kapalnya terlalu hampir kepada tebing yang cetek airnya.

Apabila beliau diberikan ruang seadilnya bagi menjelaskan rentetan peristiwa yang membawa kapal tersebut tersadai, rakyat dan penonton disajikan dengan berita dan gambaran dari dua pihak yang bertentangan i.e. yang membuat tuduhan dan yang kena tuduh. Itu cerita pasal media yang dikendali oleh mereka yang bukan beragama Islam.

Bagaimana dengan media Malaysia, media yang diikendalikan oleh orang yang mengaku beragama Islam? Orang Islam diajar supaya takut dengan kerja-kerja fitnah, takut dengan balasan pada Hari Mahsyar, takut dengan balasan di dunia dan akhirat!

Banyak sejarah yang telah dipaparkan dengan cerita-cerita yang mengerikan tentang balasan ke atas pembuat dosa! Kenapa media Malaysia masih terus menabur fitnah bahawa kononnya Anwar Ibrahim menyokong hak lelaki mengahwini lelaki dan lelaki meliwat lelaki!

Itulah yang saya dengar dengan mata telinga saya sendiri. Nazri Aziz kutuk Anwar, Rais Yatim kutuk Anwar, yang kesemuanya berpunca daripada rasa dendam kesumat mereka ke atas kehebatan sokongan yang diberikan oleh rakyat Malaysia terhadap PR yang diketua Anwar Ibrahim.

Lebih menyedihkan apabila seorang yang bergelar Mufti, Tan Sri Harussani Zakaria, tanpa usul periksa telah membuat kesimpulan sendiri di atas ucapan Anwar sewaktu di interview oleh BBC London berhubung isu gay.

Mana hak Anwar untuk menjelaskan isu tersebut di media Malaysia yang telah dilacur semahunya untuk terus menikam peribadi Anwar? Kenapa bertindak zalim dan aniaya ke atas Anwar Ibrahim? Kenapa takut beri laluan kepada Anwar bercakap di media Malaysia yang dikendalikan oleh orang yang mengaku beragama Islam?

Saya meneliti dan cuba memahami apa yang diungkapkan oleh Anwar dalam interview BBC tersebut. Saya mengesahkan bahawa tiada suatu bukti sekecil zarah sekalipun yang Anwar pernah mengeluarkan kata-kata menyokong hak gay.

Saya berpesan kepada pengendali media Malaysia, cukuplah, cukuplah, cukuplah. Takutlah kamu akan doa orang yang dianiaya dan dizalimi. Tiada hijab doa di antara mereka dengan Allah s.w.t.

Sedarlah bahawa sekuat manapun sokongan kamu ke atas Najib, UMNO dan BN, mereka pasti akan jatuh tersungkur menyembah bumi. Pelajari sejarah kejatuhan Hosni Mubarak dan pemimpin lain di dunia;semoga tidak berlaku di Malaysia.

Oleh: HAMZAH HJ ABDULLAH (sabahkini)

Komen Anda

0 Responses to "Media Dikendali Manusia Rosak Akhlak?"