Monday, 9 January 2012

Anwar Dibebaskan Dalam Kes Liwat II

Di sebalik kehadiran polis yang ramai dan tiga letupan sekitar kompleks mahkamah Kuala Lumpur, seorang nenek berusia 56 tahun menolak cucunya yang kurang upaya berusia 10 tahun, sambil mengendong cucunya yang berusia tiga tahun.

NONE"Ibu bapa mereka bekerja, jadi saya bawa mereka bersama-sama, untuk menyokong Anwar. Saya telah menyokong beliau sejak tahun 1998," katanya dengan bangganya.

Wanita itu adalah antara lebih 5,000 penyokong yang berhimpun di luar kompleks mahkamah sejak awal pagi ini untuk mendengar keputusan kes perbicaraan liwat II yang membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebahagian besar mereka yang datang berpendapat Anwar akan dijatuhkan hukuman bersalah tetapi menggagahkan diri untuk datang dan meneruskan saki baki perjuangan tanpa ketua umum PKR itu.

NONE"Di kompleks mahkamah ini, kita tahu apa yang berlaku dahulu - semua kes kita semasa krisis Perak, kita kalah.

"Kita tahu pengadilan macam mana yang akan kita terima tetapi rakyat Malaysia tetap akan menuntut Keadilan!” kata bekas speaker Perak V Sivakumar.

Tetapi keadaan sekitar bertukar kepada kekeliruan seketika apabila diumumkan bahawa hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Datuk Mohamad Zabidin Mohamad Diah memutuskan Anwar tidak bersalah dan mengarahkan beliau dibebas dan dilepaskan.

Setelah mendapat pengesahan berita itu, penyokongnya terus melonjak keseronokan dan  menjerit, "Anwar tidak bersalah!".

Ramai yang kelihatan bergembira sambil memeluk satu antara lain seolah-olah Malaysia telah memenangi kejohanan bolasepak Piala Dunia.

NONESambil bertepuk dan melompat dengan gembira, laungan “reformasi” mula bergema dan memekakkan telinga.

Di kamar perbicaraan, isteri Anwar Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail terus memeluk suaminya dengan gembira dan menahan sebak setelah merana dan trauma sejak perbicaraan bermulka pada tahun 2008.

Sejurus itu, pasangan berkenaan keluar dari bangunan mahkamah dan mengucapkan terima kasih kepada penyokongnya. Mereka disambut tepukan gemuruh dengan laungan “reformasi” terus bergema sehingga menyebabkan keadaan hinggar binggar seketika.

NONEAnwar kemudian mengisytiharkan bahawa perjuangan mereka masih jauh daripada tamat.

"Kita telah dengar tadi bahawa saya kini bebas.
"Tetapi ini bukanlah mengenai kebebasan saya.  Perjuangan selepas ini adalah untuk membebaskan rakyat daripada terus ditipu kerajaan Barisan Nasional.
"Tugas kita sekarang ialah untuk membebaskan rakyat ... Bebaskan rakyat! ... Bebaskan rakyat."

Komen Anda

0 Responses to "Anwar Dibebaskan Dalam Kes Liwat II"