Friday, 9 December 2011

Juru nikah ‘cabut-lari’ sebelum majlis pernikahan

http://2.bp.blogspot.com/_0-TFiALrbwU/S5CxhsxJIXI/AAAAAAAAABM/KVn5CMGO9Kg/s320/New+Picture+(2).pngTAWAU: Tindakan seorang juru nikah yang ‘cabut-lari’ (beredar) sebelum menikahkan pasangan pengantin baru di Kg Ranggu Batu 12 di daerah ini hampir membuatkan hari bahagia mereka bertukar menjadi ‘tragedi’ kerana terpaksa menanggung malu.

Lebih memburukkan keadaan, juru nikah terbabit yang juga merupakan Imam Daerah di sini beredar semasa bunyi paluan kompang yang mengiringi rombongan pengantin lelaki berkenaan mula kedengaran dari kediaman pengantin wanita.

Insiden itu menyebabkan pasangan itu terpaksa bergegas meninggalkan khemah persandingan mereka untuk ‘mengejar’ juru nikah terbabit hinggalah mereka akhirnya dinikahkan pada kira-kira jam 1.15 petang di pejabat juru nikah berkenaan.

Ayah pengantin wanita, Rahman Ambo Sakka, 57, ketika ditemui semasa berlangsungnya majlis persandingan anaknya, mengaku berasa terkilan dengan insiden itu yang disifatkannya sebagai tidak sepatutnya berlaku.

“Saya harap jabatan agama berkaitan dapat mengambil tindakan tegas berhubung perkara ini, kerana insiden terbabit memberikan gambaran buruk bukan saja kepada imej juru nikah itu sendiri, tetapi dalam masa sama menjejaskan imej institusi agama,” katanya pada 6 Disember lalu.

Menurutnya, para jurunikah bertauliah yang dilantik oleh jabatan agama juga sewajarnya perlu lebih bertimbangrasa kerana insiden yang menyaksikan rombongan pengantin lelaki terlewat ke tempat pengantin perempuan bukannya satu perkara luar biasa dan selalu terjadi.

Tambahnya, berdasarkan persetujuan awal, majlis pernikahan berkenaan dijadualkan pada jam 11 pagi, namun pengantin lelaki pula terlewat kira-kira 40 minit dari jadual asal hingga menimbulkan ‘kekecohan kecil’ di antara keluarga pengantin dengan jurunikah itu.

“Juru nikah itu sebenarnya telahpun tiba pada jam 11.05 pagi dan menyatakan yang dia hanya sanggup menunggu sehingga jam 11.30 pagi sahaja. Namun, selepas itu dia masih lagi menunggu kira-kira 10 minit dan sempat menyerahkan sijil kursus kahwin kepada isteri saya.

“Kami sudah memujuk dan merayu juru nikah itu supaya tidak meninggalkan majlis terlebih dahulu kerana pengantin lelaki dan rombongannya belum tiba. Malah, pelawaan kami untuk menjemputnya makan juga turut ditolak oleh beliau.

“Pengantin lelaki terlewat akibat kesesakan jalan tetapi mereka sentiasa berhubung dengan kami sepanjang perjalanan mereka dari Batu 4 Jalan Apas,” katanya sambil menjelaskan juru nikah itu memberikan alasan yang beliau terpaksa beredar kerana perlu menikahkan pasangan lain.

Sementara itu, pihak Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Negeri Sabah (Jheains) Tawau tidak dapat memberikan kenyataan balas berhubung insiden terbabit kerana ketua jabatan itu difahamkan sedang menyertai lawatan kerja ke Kemboja.

Komen Anda

0 Responses to "Juru nikah ‘cabut-lari’ sebelum majlis pernikahan"