Wednesday, 7 December 2011

20 Negara dengan Risiko Hutang Terbesar di Dunia!

http://blogs.courant.com/susan_campbell/national-debt.gif
Masalah hutang kini sudah menjadi tren pemicu krisis di negara-negara barat. Wilayah Eropa menjadi pusat perputaran kredit dalam jumlah besar. Berikut adalah daftar 20 negara langganan hutang terbesar di dunia.

Yunani memang dikenal sebagai negara dengan kinerja hutang paling buruk. Potensi gagal bayarnya begitu tinggi sampai otoritas Eropa harus melakukan bailout masif dalam satu tahun terakhir. Namun patut diketahui bahwa Yunani bukanlah negara dengan jumlah hutang terhadap GDP paling besar (peringkat 16).

Sayangnya, produk domestik bruto negara ini hanya sebesar $318,1 miliar (data 2010) dan terus menyusut. Di saat yang sama, jumlah hutangnya makin tinggi seiring waktu berjalan. Sementara negara penghutang lain, yang jumlah pinjaman publiknya lebih besar, masih bisa mengimbangi neraca dengan penggenjotan GDP. Di bawah ini adalah 20 besar negara penghutang di dunia hingga kuartal III 2011 (urutan berdasarkan rasio hutang terhadap GDP):

20. Amerika SerikatRasio hutang (%) terhadap GDP: 101.1%Total Hutang Kotor: $14.825 triliunBeban hutang per kapita: $48,258

19. HungariaRasio hutang (%) terhadap GDP: 120.1%Total Hutang Kotor: $225.24 miliarBeban hutang per kapita: $22,739

18. AustraliaRasio hutang (%) terhadap GDP: 138.9%Total Hutang Kotor: $1.23 triliunBeban hutang per kapita: $57,641

17. Italia
Rasio hutang (%) terhadap GDP: 146.6%Total Hutang Kotor: $2.602 triliunBeban hutang per kapita: $44,760

16. SpanyolRasio hutang (%) terhadap GDP: 179.4%Total Hutang Kotor: $2.46 triliunBeban hutang per kapita: $60,614

15. YunaniRasio hutang (%) terhadap GDP: 182.2%Total Hutang Kotor: $579.7 miliarBeban hutang per kapita: $53,984

14. JermanRasio hutang (%) terhadap GDP: 185.1%Total Hutang Kotor: $5.44 triliunBeban hutang per kapita: $51,572

13. PortugalRasio hutang (%) terhadap GDP: 223.6%Total Hutang Kotor: $552.23 miliarBeban hutang per kapita: $51,572

12. PrancisRasio hutang (%) terhadap GDP: 250%Total Hutang Kotor: $5.37 triliunBeban hutang per kapita: $83,781

11. Hong KongRasio hutang (%) terhadap GDP: 250.4%Total Hutang Kotor: $815.65 miliarBeban hutang per kapita: $115,612

10. NorwegiaRasio hutang (%) terhadap GDP: 251%Total Hutang Kotor: $640.7 miliarBeban hutang per kapita: $137,476

9. AustriaRasio hutang (%) terhadap GDP: 261.1%Total Hutang Kotor: $867.14 miliarBeban hutang per kapita: $105,616

8. FinlandiaRasio hutang (%) terhadap GDP: 271.5%Total Hutang Kotor: $505.06 miliarBeban hutang per kapita:$96,197

7. SwediaRasio hutang (%) terhadap GDP: 282.2%Total Hutang Kotor: $1.001 triliunBeban hutang per kapita:$110,479

6. DenmarkRasio hutang (%) terhadap GDP: 310.4%Total Hutang Kotor: $626.1 miliarBeban hutang per kapita:$113,826

5. BelgiaRasio hutang (%) terhadap GDP: 335.9%Total Hutang Kotor: $1.324 triliunBeban hutang per kapita:$127,197

4. BelandaRasio hutang (%) terhadap GDP: 376.3%Total Hutang Kotor: $2.55 triliunBeban hutang per kapita: $152,380

3. SwissRasio hutang (%) terhadap GDP: 401.9%Total Hutang Kotor: $1.304 triliunBeban hutang per kapita: $171,528

2. InggrisRasio hutang (%) terhadap GDP: 413.3%Total Hutang Kotor: $8.981 triliunBeban hutang per kapita: $146,953

1. IrlandiaRasio hutang (%) terhadap GDP: 1,382%Total hutang kotor: $2.38 triliunBeban hutang per kapita: $566,756

sember: http://www.monexnews.com/world-economy/inilah-20-negara-dengan-rasio-hutang-terbesar-di-dunia.htm

.....................................

TAZKIRAH: http://dinardirhammatawangsyariah.blogspot.com/

Sekadar renungan :

Hukum asal sebelum kedatangan wang fiat dan penjajah : Merujuk kepada kitab kitab fiqh 100 tahun dahulu sebelum kedatangan Sheikh Muhammmad Abduh dan rakan rakan sewaktu dengannya :

TIDAK ADA JALAN UNTUK SISTEM PERBANKAN WANG FIAT (YAHUDI) MERESAP MASUK DALAM MUAMALAT ISLAM

1. Jualbeli itu maksudnya tukar harta dengan harta atau ain’ (mata benda ) dengan ain’ (mata benda)
Al Bai’ : al muqabalatu malin bi malin au ainin bi ainin

2. Hutang : Memilikan satu ain kepada seseorang dengan pulangan ain’ yang sama.

3. Riba dalam hutang , pulangan yang tak seimbang dalam ain’ barang yang dihutangkan.

4. Pinjam : Mengambil manfaat atas ain ‘ tanpa memindah milikan ain’ tersebut kepada peminjam.

5. Riba dalam jualbeli : Merujuk pada illat emas dan perak, dan illat makanan sesama makanan dengan tempoh simpanan.

Maka :

a) Emas ditukar emas mesti seimbang jika tidak jadi riba al Fadhl (lebih) dan mesti tunai tidak boleh tangguh jika tidak jadi riba an nasiah ( tangguh).
b) Emas dan perak apabila bertukar boleh berlebih kurang , mesti tunai tidak boleh tangguh jika tidak , jadi riba an nasiah ( tangguh).
c) Emas dengan gandum atau perak dengan beras boleh berlebih kurang dan boleh bertangguh, tidak ada riba al fadhl atau riba an nasiah kerana berlainan illat.

6. Zakat : Hendaklah dibayar dengan ain’ barang yang kena zakat kecuali zakat perniagaan mengikut modal permulaan dengan nuqud ( emas atau perak).

7. Qirad/ Mudharabah : Modal perniagaan hanya dibolehkan dalam nuqud (emas dan perak), tidak boleh dalam fulus kerana fulus tertakluk kepada pemberhentian pencetakan oleh kerajaan.


Kenapa khalifah Abd Malik bin Marwan mencetak sendiri dinar dan dirham Kerajaan Islam ?

Sebelum kedatangan Islam, orang Arab hanya mengenali wang emas dan perak sahaja. Wang emas mereka sebut sebagai dinar dan wang perak disebut sebagai dirham. Perkataan dinar diambil dari denarius dan dirham dari drachm. Diantara wang emas yang diterima paka...i ialah al dananir Hiraqalah ( dinar Heraklus - denarius sollidus Kerajaan Byzantine) dan al dananir al qaysariyah ( Dinar Kaisar Rom ). Wang perak pulak terdiri dari dua jenis , al darahim al musawaddah baghli ( Perak sepenuhnya tapi beratnya dua kali ganda dari dirham mengikut kitab Fiqah - Nuqud m/s 3) dan dirham tabari. Berat wang emas dan perak ini adalah dua kali ganda dari beratnya dinar dan dirham di zaman pemerintahan Islam. Lihat shudhur m/s 4 dan nuqud m/s 24-25. Masyarakat Mekah menggunakan mithqal dalam timbangan mereka. Wang emas dan perak ini diukur dengan mithqal. Rasullullah s.a.w menyebut bahawa sukatan ialah mengikut masyarakat Madinah sementara timbangan mengikut masyarakat Makkah. Sa' dan Mudd ( cupak dan gantang) ikut Madinah dan mithqal ,uqqiyah dan qirat ikut Makkah.

Rasullullah menyebut tentang zakat emas dan perak merujuk kepada 5 uqiyah Perak asli bersamaan dengan 200 dirham dan zakatnya ialah 5 dirham dan 20 dinar dengan 1/2 dinar.

Imam Malik menyebut didalam Kitab Al Muwatta' bahawa sunnah yang disepakati kami ialah zakat dibayar jika sampai 20 dinar emas dan 200 dirham Perak.

Jika kita merujuk kepada Kitab Bidayatul Mujtahid ada satu bab khas yang membicarakan tentang Pertukaran dinar dinar dan dirham dirham dari berlainan jenis.

Didalam Kitab Al Muwatta' Imam Malik menyebut :

Adalah tidak baik apabila menukar secara timbangan yang sama berat untuk memberi duit syiling emas lama yang elok dan meletakkan bersamanya dengan emas yang belum ditempa untuk ditukar dengan emas Kufah yang terpakai, yang tidak terkenal dan untuk kemudiannya meletakkan pertukaran tersebut sama dengan masalan bi masalin atau sawan bi sawain (sama untuk sama).

Imam Malik berkata, "Sebab mengapa pertukaran ini dilarang ialah kerana pemilik emas yang baik itu menggunakan kecemerlangan duit syiling emas lamanya seperti satu alasan untuk mencampakkan emas yang belum ditempa dengannya. Jika tidak kerana keunggulan (baik) emas keatas emas pihak lain, pihak lain tidak akan menukar emas yang belum ditempa untuk ditukar dengan emas Kufahnya, dan perjanjian aqad ini akan ditolak.

Dinar - dinar dan dirham - dirham yang ada sebelum zaman Khalifah Abdul Malik bin Marwan adalah tidak seragam. Dinar sebelumnya dirujuk disegi bahasa sebagai wang emas. Dinar yang dirujuk oleh Rasullullah s.a.w ialah pada istilah fiqhiyah 1 mithqal merujuk pada timbangan masyarakat Mekah.

Khalifah Abdul Malik bin Marwan terpanggil untuk mencetak dinar dan dirham kerajaan Islam sendiri kerana ugutan Kerajaan Byzantine mahu meletakkan kata kata penghinaan pada Rasullullah s.a.w pada koin - koin emas mereka dari segi bahasanya dinar mereka. Khalifah bermesyuarat dengan alim ulamak dan pimpinan kerajaan,dengan tercetaklah dinar Islam pertama dengan memakai timbangan mithqal Syria merujuk pada 22 qirat. Pada dinar ini diletakkan kalimah La illa ha illallah dan ayat suci Al Quran. 1 Mithqal menjadi 1 dinar pada bahasa dan pada ukuran fiqhiyah.

Dirham juga diselaraskan. Sebelum ini wang perak ada 2 jenis. Dirham Al Musawadah dan dirham tabari. Dirham Al musawadah adalah lebih besar dan lebih berat berbanding dirham Tabari. Kedua dua wang perak ini berasal dari Kerajaan Sasanid Parsi.

Bab Zakat Rasullullah s.a.w menyebut dalam hadis, Al Muwatta' :

" Tidak ada zakat pada unta yang kurang dari lima ekor, tidak ada zakat pada perak yang kurang dari 5 uqiyah dan tidak ada zakat pada tamar yang kurang dari lima awsaq ".

Khalifah Abdul Malik bin Marwan bimbang jika zakat dikenakan menggunaan ukuran dirham al musawwadah , maka 200 dirham nisab adalah terlalu besar dan jika dirham tabari digunakan sebagai standard dirham Islam maka akan membebankan pembayar zakat dengan timbangannya yang kecil. Sebelum ini masyarakat Islam membayar zakat perak dengan separuh dengan dirham besar ( al musawadah) dan separuh lagi dalam dirham kecil (Tabari).

Dalam mencetak dirham umat Islam sendiri, dia mengumpul kedua dua dirham, yang besar beratnya 8 danaq dan yang kecil 4 danaq, beliau mengambil 6 danaq sebagai ukuran dirham, yang besar dikecilkan dan yang kecil dibesarkan dengan 2 danaq. Dengan merujuk pada mithqal, dirham ini dengan timbangan 6 danaq apabila ditimbang dengan 7 mithqal akan sama dengan 10 dirham.

Dirham ini mengandungi tiga asas kriteria utama :

1. Beratnya 7/10 yakni 7 mithqal (dinar) bersamaan 10 dirham mengikut Saidina Umar r.a.
2. Beratnya dirham berjaya diseragamkan tanpa dirham yang besar atau kecil.
3. Dirham ini menepati bayaran zakat yang diperintah oleh Rasullullah s.a.w tanpa terlebih bayar atau terkurang.

Dalam menafsir hadis kita harus sama merujuk kepada amalan tiga generasi pertama Islam. Mereka lebih memahami amalan sunnah dalam muamalat. Dinar dan dirham Khalifah Abdul Malik bin Marwan diiktiraf ulamak dari kalangan sahabat, tabiin dan at tabiinat tabiin seperti yang disebut Imam Malik sebelum ini.

-http://dinardirhammatawangsyariah.blogspot.com/

Komen Anda

0 Responses to "20 Negara dengan Risiko Hutang Terbesar di Dunia!"